Enkosi

Reisverhalen uit Zuid-Afrika, opgedragen aan de bewoners van Langa, Gugulethu en Khayelitsha (townships rond Cape Town) en doordrongen van beklijvende sferen, portretten, sereen en waardig zoals je die vindt in de stoffige straten van de townships.

Eigen beeld- en reismateriaal vastgelegd in de emulsielagen van kodakgold, een palimpsest van levendige Afrikaanse soms flashy kleurenpalet; Zuid-Afrika op doek.

Fragiele werken met een bijzondere zin voor kleurenbalans en herkenbaar door de geëigende manier waarop allerlei objets trouvés en tekstdragers worden geïntegreerd: meestal voorwerpen die reminiscenties dragen naar het reizen zoals verpakkingen, labels, foto"s, vliegtickets en materialen met een ziel en een nostalgisch verleden. Typisch Zuid-Afrikaans in deze werken zijn de verpakkingen van populaire consumptiegoederen zoals Sunlight soap, Lion matches, Golden Royal Fruit en Pilchards Lucky Star die ook in hun shack als behangpapier gebruikt worden.

Mijn techniek bestaat er in een gelaagde structuur (eigen aan het genre) van een aantal dunne vellen papier (van ambachtelijk bereid tot gewoon krantenpapier) te bedekken met verscheidene lagen acrylverf, welke een basis vormt die zich uitstekend leent tot bewerkingen als kerven, scheuren en openleggen; anatomie van de verdichting: de verbeelding, verpakt en verzonden. Portretten die zweven tussen de kijker en de muur - een realiteit tussen illusie en herinnering.